Prvýkrát sa podujali sprostredkovať atmosféru zabíjačky členovia Poľovníckeho združenia Blava. V sobotu 1. februára 2014 sa ráno rozložili s kotlami a stolmi za Spoločenským domom PD Jaslovské Bohunice. Za chvíľu sa vo veternom, sychravom počasí začala z kotlov valiť para, pre ktorú ich miestami nebolo ani vidno. Hlavný „hrdina“ podujatia – prasa, už bolo pripravené rovno na spracovanie. Jeho predchodca už bol vo výrobkoch, aby sa prví návštevníci podujatia mohli hneď ponúknuť. Aj tak však tomu chýbal začiatok – naháňanie prasaťa (pri čom vznikali niekedy ozaj groteskné situácie, na ktoré sa spomínalo roky), jeho zabitie a s tým spojené roboty – obáranie, oškrabanie od tvrdých štetín, rozštvrtenie. Uznávam, že by to nebolo pre slabšie nervy a určite by sa našiel niekto, kto by protestoval. Ale stačí si zapnúť televízor a pozeráme dobrovoľne na oveľa krutejšie výjavy.
Poľovníci ukázali šikovné ruky pánov mäsiarov a majstrov, ktorí to ešte vedia. Tí, čo podujatie navštívili určite neľutovali – mohli si pochutiť na dobrých, poctivých, domácich zabíjačkových špecialitách, dať si točené pivo a popočúvať skupinu Notoband z Dolného Dubového, alebo von pri kotloch si zaspievať pri harmonike a ozembuchu, s ktorými robil náladu jeden z poľovníkov. Atmosféra bola veľmi dobrá.
Taká zabíjačka bola niekedy udalosťou pre celú rodinu. Šikovný mäsiar bol na „roztrhanie“ a volali ho “z dom do domu“. Bolo si treba dávať pozor na ostré nože, aj na vriacu vodu, s ktorou sa robilo. Pomáhali všetci a na konci sa roznášali po susedoch a rodine výslužky – klobásky, jaternička, podhrdlina, obar. Zabíjačkové špeciality a mäso boli kvalitné, vedelo sa odkiaľ je. Na dedinách to v tom období naozaj „žilo“.
Tak, ako u nás v sobotu. Sú to naše tradície, ktoré sem patria. Nič umelé, ani „dovoz“. Držme sa ich aj do budúcnosti. Veríme, že to poľovníci o rok zopakujú.
BH
Na stiahnutie: fotogaléria z podujatia (jpg).
video z podujatia: http://youtu.be/4UoxyUNITC4
Dátum vloženia:
2. 2. 2014 11:40
Dátum poslednej aktualizácie:
27. 6. 2017 23:39